Start » ULTRAZVUK

Ultrazvuk

PDF Štampa El. pošta
ULTRAZVUK - Prirodna moć ultrazvuka u tkivima zavisi od njegove frekvencije. Prolazeći kroz različite akustične sredine deo ultrazvučne energije se apsorbuje i pretvara u toplotu.

Apsorpcija zavisi od frekvencije i toplotne provodljivosti sredine tj. tkiva. Ukoliko je frekvencija veća utoliko je veća i apsorpcija toplote u tkivima pa je dubina prodiranja manja i obratno. Primenom frekvencije od 800KHz dubina prodiranja iznosi 7cm, od 1000KHz ( 1MHz) iznosi 6cm, a od 3MHz iznosi 2cm. Prema toakda je potreban dublji efekat primenjuje se frekvencija od 1MHz, a za površinsko dejstvo frekvencija od 3MHz.

Kroz tkivo kao i kroz ostale sredine ultrazvuk se prostire u vidu skušnjavanja (faza kompresije) i razređivanja ( faza diletacije) pri čemu se stvara naizmenično ultrazvučni pritisak čija frekvencija odgovara frekvenciji ultrazvuka.

Zavisno od tehnika rada osobu pripremamo u odgovarajući relaksirajući položaj. Za labilnu direktnu metodu ležeći položaj na ležaju ili sedeći na hoklici sa podmetačima za relaksaciju glave i ramenog pojasa. Oslobđamo deo tela koji se tretira a zatim celu površinu premažemo tankim slojem kontaktnom supstancom.

Pošto se ultrazvuk ne percipira osobi moramo objasniti da za vreme amplikacije treba da oseti samo mehanički pritisak ultrazvuka glave, koji ne treba da bude intenzivan a takođe i da efekat nije toplotni i da ne sme da oseća intenzivnu toplotu, već da se radi o dubinskoj mikromasaži tkiva.

Ultrazvuk se u našem salonu efikasno koristi i daje uspešne rezultate u skidanju celulita, a može se koristiti i u terapijske svrhe.